Върховният административен съд (ВАС) постанови на 23 септември незабавното прекратяване работата на мобилното приложение на Uber в страната, съобщава „Капитал“.

През юли Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе с решение, че практикуваната от Uber услуга трябва да бъде спряна, тъй като компанията извършва нерегламентирана таксиметрова дейност.

През лятото КЗК наложи 4 глоби на Uber и Rasier Operations, със седалище Холандия, на обща стойност 200 хил. лева – по 50 хил. лева на всяко дружество за нарушаване Закона за защита на конкуренцията, както и по 50 хил. лева за отказ от сътрудничесто за предоставяне на данъчна информация. Тогава компанията излезе с изявление, че е подала всички искани данни за дейността на Uber в България.

Uber е подала жалба срещу решението на КЗК, а също така е информирала и Европейската комисия за него, тъй като компанията вярва, че постановеното от комисията нарушава законите на ЕС.

Говорителят на КЗК Марио Гаврилов коментира пред „Капитал“, че решението на ВАС означава, че от Uber трябва да започнат да работят в съответствие с българското законодателство за таксиметрови услуги – да плащат данъци тук, да боядисат автомобилите си в жълт цвят, да направят застраховки на шофьора и пътниците, да обявяват тарифи и т.н.

Потребителите във Facebook организираха събитие „Върховен административен бакшиш“ за провеждането на протестни действия в защита на Uber пред Върховния административен съд на 30 септември. „След като се разбра, че КЗК и ВАС работят в полза на статуквото в таксиметровия бизнес и против конкуренцията, свободата на пазара и правата на потребителите, следва да предприемем протестни действия, за да защитим дейността на един от малкото смислени и качествени доставчици на транспортни услуги – Uber – и правото си да предпочетем качеството пред посредствеността на „бакшишите“!, e написано в групата.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS