Снимка: BBC Two

Има един експеримент, който всички сме виждали, дали на живо или на видео, но съм сигурен, че ще ви е интересно да го видите отново и то направен в много по-голям мащаб. Да видим за какво става въпрос.

ВИЖ ОЩЕ: Китайската мисия до Луната приключи успешно

Брайън Кокс, физик и водещ в BBC Two е посетил Space Power съоръжението на NASA в Охайо, където е хвърлил око на Камерата за Космически Симулации (Space Simulation Chamber). SSC представлява огромна, алуминиево-бетонна установка, построена през 70-те години на XX век, за тестване на ядрени двигатели. Впоследствие започва да се използва за изпробване на оборудване за космоса и възможността му да издържи на вакуума.

Камерата е с приблизителни размери 30 метра широчина и 37 метра височина. Вместимостта й е повече от 22 500 кубически метра и това я прави най-голямата вакуумна камера в света. Три часа трябват, за да се изпомпа всичкият този въздух от съоръжението, за да се постигне почти пълен вакуум, в който да се правят опити. И във случая ще видим точно един такъв опит, но не от тези, които се правят на апаратура за космоса.

Всички знаем какво се случва щом пуснем топче и перо от една и съща височина във вакуум – някои от вас може да са правили този опит в училище – двете падат с една и съща скорост и докосват дъното по едно и също време. Причината, че тежко и леко тяло падат еднакво бързо е, че във вакуум липсва съпротивлението на въздуха, като по този начин гравитацията влияе еднакво и на двете тела.

Нещо на пръв поглед толкова тривиално, но изпълнено в такъв голям мащаб, с топка за боулинг и купчина пера, смайва Брайън Кокс и компанията му от учени от NASA. Вижте го и вие, сигурен съм, че ще се усмихнете накрая.