Снимка: Huffington Post

Ако д-р Робърт Гало не ви е познат, то нека променим това. Гало е човекът, който през 1984 година открива, че ХИВ вирусът е причинител на сравнително новата тогава болест СПИН. От тогава ученият не е спрял да работи в посока откриването на лек за коварния СПИН, взел 1,2 милиона жертви само за 2014 година.

Разработките на ваксина срещу заболяването не са спирали от 30 години. За разлика от другите болести, които сме на път да заличим (някои вече сме) от лицето на Земята, като едра шарка, полиомиелит и дребна шарка, ХИВ вирусът се оказа много труден за овладяване. Това е породено от начинът, по който той работи – когато навлезе в организма, външният му протеин се свързва c друг такъв, наречен CD4, който е част от белите кръвни телца. След това вирусът се свързва с друг протеин и така има възможност да атакува клетката и да се размножи.

Както всяка друга ваксина, и тази срещу СПИН, наречена „full-length single chain“ vaccine, съдържа малка част от вируса. В случая при новата ваксина става дума за изкуствено „преработена“ версия на външния протеин, който да се захваща само за част от CD4 протеинът. Това има за цел да активира създаването на антитела, които да се свържат с ХИВ вируса в процеса на неговото развитие. Така антителата спират завземането на белите кръвни телца и спират инфектирането.

Разработката на ваксината се води от Джордж Люис от Институтът по човешка вирулогия. Тя е отнела много дълго време, защото д-р Гало е държал всичко да бъде изпипано докрай и учените да са сигурни във възможностите на ваксината, преди да преминат към първа фаза на тестове с хора доброволци. Очаква се въпросните тестове да започнат съвсем скоро.