Избухналата през 2014 година епидемия от ебола бе нещо страшно. И макар да се преборихме с нея, последиците продължават да ни преследват — хиляди починали след заразяване, след които дори лекуващи лекари и хора извън границите на огнището в Западна Африка. Ебола обаче не е опасна единствено за хората. Оказа се, че приматите (в частност шимпанзета и горили) също страдат от вируса и популациите им биват застрашени.

След като разработената през 2015 година ваксина срещу ебола се оказа ефективна, учените започнаха да разработват и такава, която да бъде приложена на маймуни. Вирусът заплашва съществуването на тези животни и ваксината е единственото, което би могло да им помогне в момента. През 2011 година например, една трета от всички горили по света се оказа избита точно поради епидемия сред приматите. След като тези животни са застрашени, трябва да сторим нещо.

В този ред на мисли, учени разработиха ваксина на базата на ваксина срещу бяс, която бе тествана върху десет шимпанзета (на четири от тях е била инжектирана, на останалите шест — дадена орално). В продължение на 28 дни състоянието и кръвта им е била следена и тестът е дал добри резултати. Шимпанзетата обаче не са били заразени с ебола, за да се провери дали ваксината ще подейства.

Няма и как това да стане към момента, защото през юни 2015 година Щатското сдружение за дивата природа [US Fish and Wildlife Service; бел. превод] вписа шимпанзетата като застрашен вид. Това от своя страна накара много научни институции да пуснат приматите си на свобода и тестовете на ваксината спряха на 28-я ден. Въпреки това учените публикуваха своите открития в журнала Scientific Results на Nature, индикирайки, че ваксината „е провокирала надеждни имунни реакции“. Изследването вдъхва доверие, още повече когато ваксината може да се прилага орално — просто би могла да бъде заложена в примамки, които приматите да изядат и по този начин да я приемат.

Не е сигурно обаче как ще продължи проучването, след класифицирането на приматите като застрашени. Освен унищожаването на средата им на живот и другите човешки действия, ебола също допринася за изчезването на шимпанзетата като вид, така че все нещо трябва да се направи по въпроса…