След изпитания в Гвинея и Сиера Леоне, новата ваксина срещу ебола се оказва напълно ефективна. Това съобщават изследователите ѝ, публикували труда си в журнала The Lancet. Конкретно в Гвинея няма нито един нов случай между всички ваксинирани с препарата rVSV-ZEBOV. Ваксинирането им е станало непосредствено след контакт с болни.

След епидемията в Западна Африка през 2014 година, доклади посочват повече от 10 000 починали от болестта и много хора обвиниха Световната здравна организация (WHO) за бавните действия при разработване на ваксина срещу вируса.

Ето че такава вече съществува и ускорените тестове в Гвинея и Сиера Леоне показват много добри резултати. Общо 5837 души са били ваксинирани в Гвинея, като част от тях са получили ваксината веднага след контакт с болни от ебола. При останалите учените са изчакали три седмици, преди да приложат rVSV-ZEBOV. От непосредствено ваксинираните няма нито един заболял, докато при останалите има отчетени само 23 случая.

Не е ясно кога rVSV-ZEBOV ще влезе в в масово производство, но фармацевтичнака томпания Merck and Co., която ще произвежда ваксината, скоро ще получи лиценз за това в САЩ и Европа.

Изпитанията на първоначалната ваксина са били финансирани от WHO, както и канадското и норвежкото правителства. „Надеждата ми е, че тази история на успеха ще осигури нужното вдъхновение, което ще промени начина, по който света се подготвя за епидемии“, казва Джереми Фарар от Wellcome Trust пред The Guardian.