smartphone

Всяка година, запалените технологични фенове потропваме с пръсти по масата и чакаме следващият флагман на любимата си компанията да се появи по магазините. Скачаме на всяка новина за предполагаемите му характеристики, за някоя размазана изтекла снимка, а през това време градим образ как точно очакваме следващият ни телефон да изглежда (и тайно се надяваме, че визията ни ще отговори на крайния продукт). Но с флагманите идва и голямата цена, която не всеки е готов да плати.

Често забравяме за другата, пренебрегвана страна на пазара на мобилни устройства. Тази на бюджетните устройства от топ производители.

Бюджетните телефони все още носят аура табу сред технолозите запалянковци. Още първите евтини устройства с Android, които се появиха на пазара преди години, си спечелиха лошата слава на бавни и бъгави заместители на флагманските си роднини. Apple така и не обърна внимание на не толкова платежоспособната част от хората, докато не представи олекотения iPhone 5C. При BlackBerry… цената винаги е била прекалено висока за удобството да пратиш един имейл. От време на време се появяваха разни устройства с Windows Phone, но тогава операционната система на Microsoft още бе твърде ограничена откъм функционалности и приложения.

С течение на годините всичко това се промени. Повечето марки вече предлагат добра селекция от бюджетни устройства със завиден баланс между качество и цена. И, ако търсите стабилен телефон на тънка цена, то вашата мисия е повече от възможна.

Избрахме най-добрите бюджетни устройства, които можете да откриете на пазара днес.

Google Nexus 5

179787-whitenexus5

Nexus 5 се нарежда сред най-мощните смартфони с Android, които можете да купите на начална цена от 740 лв (без договор). Привлича окото със стилен дизайн и качествена изработка, благодарение на производителя му LG. Четириядреният 2.3GHz процесор осигурява завидна производителност в комбина с 2GB оперативна памет. Дисплеят предлага Full HD (1920х1080) резолюция и ярките, отчетливи цветове, които иначе бихте получили от флагманите на големите мобилни производители.

Motorola Moto G

smartphone-motorola-moto-g-dualchip-3g-android-4.3cam.-5mp-tela-4.5-proc.-quad-core-gratis-4-capas-086735600

На начална цена от 450 лв (без договор), Motorola Moto G е страхотно предложение за бюджетен Android смартфон от производителя, собственост на Google. Под капака разполага с четириядрен 1.2GHz процесор, 1GB оперативна памет и вграденото 16GB пространство за съхранение на файлове. Немалко световни издания похвалиха качествата на 4.5-инчовия дисплей, работещ с резолюция 1280х720 пиксела. Компромисът, който ще направите заради тънката цена, е да боравите с камера, способна да прави снимки в 5 мегапиксела.

Nokia Lumia 520

1200-nokia-lumia-520-color-range-2_7F0C588B

Цената на тази бюджетна Nokia започва едва от 220 лв (без договор). И, ако от пръв поглед характеристиките на това устройство не са впечатляващи, имайте предвид, че Windows Phone е лека операционна система, която не изисква много мощност под капака, за да работи безпроблемно и гладко. Lumia 520 има двуядрен 1GHz процесор, 512MB оперативна памет и 8GB пространство за съхранение на файлове. Минусът на този смартфон е малката резолюция на дисплея — едва 800х480 пиксела. Но за цената си, Nokia Lumia 520 е може би най-подходящият избор за евтин смартфон.