zx620y348_2597814

Българският стартъп Novalogy, основан от Александър Димитров и сърбите Бранислав Николич и Никола Вучинич, успя да събере над 100 хиляди долара чрез кампания в Indiegogo. Проектът е за умни очила AYO, помагащи за адапрация при пътуване в различни часовни зони. Те осигуряват на пътника активно подобряване на съня и повишение на енергийните нива в организма.

Технологията регулира нивото на хормоните чрез използването на светлина, заменяща тази от Слънцето, която се конторлира с мобилно приложение на смартфона. Последното съставя профил на потребителя и анализира неговите навици.

ауо

Работещите с носимото устройство трябва да отбележат в приложението дали ще използват AYO за преодоляване на часова разлика, подобряване на съня, за тонус, депресия, адаптиране към нощна смяна и други. В него се вкарват данни и за това кога човекът си ляга, кога става и колко време е изложен на слънчева светлина.

„В момента имаме около 40 различни формули, които използваме в нашия алгоритъм, и на базата на предварително зададени фактори изчисляваме кога да се използват очилата – това е най-важното за правилната употреба на продукта“, казва Александър Димитров, цитиран от в. Капитал.

Компанията е в преговори за реализиране на партньорство с елитната армия на САЩ и професионалната лига по американски футбол NFL. AYO първоначално ще се произвеждат в Азия, а на пазара ще се предлагат на цена от 299 долара.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS