За 19-та поредна година Visteon Corporation взе участие в най-голямото традиционно годишно изложение за потребителска електроника (CES 2018) в Лас Вегас. Над 175 000 посетители имаха възможността да се докоснат до най-модерната електроника на над 600 водещи технологични компании от цял свят.

Няколко месеца преди изложението инженерите на Вистеон България подготвиха хардуера, механиката и софтуера на сложни системи за интегриране на данни от радар, лидар, видеокамери и други сензори, обработката и класификацията на постъпилата информация с алгоритми за невронни мрежи и визуализирането на резултатите на 4К дисплеи.

Показаните технологии, разработени в България, включват и управление с гласови команди през асистента на Амазон – Алекса, разпознаване на самоличността и емоционалното състояние на шофьора, свързване с различни видове мобилни устройства и предаване на телеметрични данни от колата към други автомобили и инфраструктури. Този вид системи са една от многото стъпки по пътя към автономните автомобили и техническите им параметри за постигане на висока надеждност и защита на данните са впечатляващи. Хардуерът е с изчислителна мощ достигаща до 20 терафлопс (над 4 пъти повече от модерна игрова конзола), а многоядрен процесор поддържа и синхронизира едновременната работа на QNX, Android и Linux операционни системи, които генерират съдържанието на 5 цветни дисплея. За удобно взаимодействие с функционалностите се използват решения на базата на JavaScript и HTML5. Предвижда се следващото поколение подобни устройства да ползват Qualcomm Snapdragon 820A Automotive платформа.

Съвременните тенденции на обединяване на отделни устройства в купето в едно по-компактно решение, се следят с голям интерес от автомобилните производители, тъй като това намалява цената с до 200 долара, олекотява с около 30% решението и увеличава производителността с до 10 пъти.

Ролята на българския развоен център на Вистеон в тези нововъведения е изключително голяма – всички изцяло дигитални инструментални табла, показани от компанията, включително и извит OLED дисплей, са със софтуерни платформи и механичен дизайн, чиято архитектура и изпълнение са поверени на българските екипи.

Част от показаните продукти и системи със сигурност ще видим още тази година като серийно оборудване в купето на няколко луксозни модела на водещ европейски автомобилен производител. За това се погрижиха няколкостотин инженери от българския развоен център на Вистеон.

Само за изминалата година компанията сключи договори с автомобилните производители за инструментални табла с тези платформи за над 2,5 милиарда долара. Българските инженери участват и в разработката на някои от изложените централни и хед-ъп дисплеи.

Вистеон е лидер в разработката, дизайна и производството на иновативна електроника и решения за свързване с мобилни устройства на повечето световни производители на автомобили. Развойният център в София е най-големия на компанията в световен мащаб. Над 800 инженери тук отговарят за архитектурата и разработването на хардуера, механиката и софтуера на най-авангардните продукти на компанията.