carte2014_en-свобода-на-медиите

Поредното тъжно „постижение“ на България стана ясно днес – страната ни за втора поредна година е на последно място по свобода на медиите сред всички страни в Европейския съюз. Това сочи годишната класация на „Репортери без граници“, която измерва свободата на медиите в 180 държави и територии по целия свят.

България отбелязва спад с 13 места в сравнение с миналата година и е класирана под № 100. Точно пред нас, на 99-та позиция, е Гърция, която организаторите на проучването сочат като най-големият „анти шампион“, тъй като за последните 5 години се е смъкнала с над 50 места.

Всъщност колко сме зле ние и съседите по отношение на медийната свобода става ясно от факта, че в Топ 50 има цели 31 европейски държави, а далеч преди нас в списъка можете да прочетете екзотични страни като Ямайка, Гана, Белиз, Суринам, Ботсуана, Габон, Замбия… Цялата класация може да разгледате ТУК – тъжно, нали?

Виж още: Какво е да живеем в космическа къща, и то в България

Държавата, която се радва на най-голяма свобода на медиите, и то за четвърта поредна година, е Финландия. Втора позиция заема Холандия, а третата е за Норвегия. На дъното на класацията пък са Туркменистан, Северна Корея и Еритреа – три страни, в които свобода на информацията де факто не съществува.