чужбина

Изхарчените средства с карти Visa, издадени от български финансови институции, в търговски обекти извън страната достигат приблизително 19 млн. евро. Данните са за периода между 20-ти декември 2013 г. – 5-ти януари 2014 г. Това е ръст от 21% спрямо миналата година. Броят на покупките надхвърля 390 000, което е с 24% повече в сравнение с 2012 г.

За втора поредна година Великобритания продължава да бъде най-предпочитаната от българите дестинация за коледните пазарувания. Поради тази причина на острова са похарчени почти 7 млн. евро – най-голямата сума в сравнение с останалите държави по света. Българските граждани са направили над 200 000 покупки само за двуседмичния период около празниците. В сравнение с 2012 г., тези цифри отчитат 20% ръст в общия потребителски разход на българите и 25% увеличение в броя на направените от тях покупки.

Освен Великобритания, значителна употреба на български карти Visa е регистрирана в четири други държави – САЩ, Италия, Австрия и Унгария. Извършените в петте държави трансакции представляват 57% от общия брой покупки, осъществени с карти Visa в чужбина и достигат стойност от почти 11 млн. евро.

Общият обем изхарчени средства от българските потребители с карти Visa в Европа тази Коледа, надхвърля 15 млн. евро, като за тях са направени повече от 340 000 броя трансакции. В Азия сумата достига почти 2 млн. евро и над 19 000 покупки, осъществени предимно в Турция и Обединените арабски емирства. Повече от 1000 трансакции на стойност, надхвърляща 100 000 евро са обработени на африканския континент. Централна и Южна Америка могат да се похвалят с над 1000 покупки с български карти Visa и общ потребителски разход – почти 100 000 евро. Северна Америка регистрира близо 30 000 покупки и над 1 млн. евро общ разход, от които близо 94% са реализирани в САЩ. Общият брой покупки, осъществени от българите в Австралия и Нова Зеландия достига приблизително 30 000, а стойността им надхвърля 80 000 евро.

Употреба на български Visa карти тази Коледа е регистрирана и в екзотични дестинации като Микронезия (суверенна островна държава в западната част на Тихия океан), Джибути (държава в Източна Африка), Северни Мариански острови, Афганистан, Венецуела и Кабо Верде. Най-ниската по стойност покупка е осъществена в Гана – едва 1,81 евро.

„Общият размер средства, който сънародниците ни са похарчили със своите карти Visa  в чужбина по време на коледните празници, показва, че българите ценят предимствата на електронните разплащания и активно ги използват в чужбина, като по-сигурен и удобен начин за плащане. Visa ще продължи да предлага услуги и продукти, които осигуряват на потребителите максимална сигурност и защита на личните им финанси по време на пътувания извън граница“, споделя Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Положителните данни за изхарчените средства с карти Visa в чужбина около Коледа са в унисон с наскоро представените годишни финансови резултати на компанията за периода септември 2012 г. – октомври 2013 г.. Популярността на продуктите Visa се дължи на непрекъснатия стремеж на компанията към предоставяне на иновации, сигурност и удобство на потребители и търговци, както в България, така и в чужбина.

Visa Европа дава следните съвети за сигурност при използване на карти в чужбина:

 • ·         Преди да отпътуване:
  • Проверете датата, на която Вашата карта изтича
  • Уверете се, че имате достатъчно средства в сметката
  • Направете фотокопия на Вашите Visa карта и паспорт – съхранявайте копията отделно на безопасно място
  • Запишете телефонния номер на колцентровете на Вашата банка
 • ·         Когато пристигнете:
  • Постарайте се да не държите картите и парите си на едно и също място – така няма да загубите всичко едновременно, ако някой открадне чантата или портмонето Ви
  • На оживени места дръжте чантата или портмонето близо до тялото си
  • Когато плащате с Visa карта, проверете информацията за направената покупка преди да поставите своя подпис или да въведете своя ПИН
  • Използвайте сейфовете в стаите на хотелите, за да съхранявате ценни вещи
  • Пазете копия от всички бележки от извършени плащания с Вашата карта, за да можете да ги проверите в месечното извлечение
  • Запомнете своя ПИН, ако планирате да теглите местна валута от банкомат и се уверете, че никой не наднича, когато го въвеждате