Снимка: NASA

След няколко дни се навършват 45 години от първото кацане на Луната – това на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин. Миналата седмица самият Бъз Олдрин представи #Apollo45, кампания в социалните мрежи и YouTube канал, посветени на 45-годишнината. Олдрин участва в един AMA (ask me anything) reddit, отговаряйки на въпроси от всякакво естество и давайки мнение по въпросите за това дали кацането на Луната е измислица.

Също така Олдрин използва възможността, за да прекрати слуховете за това, че екипът на Apollo 11 е видял НЛО по време на полета си към Луната. Попитан дали вярва в извънземни, Бъз цитира Карл Сейгън: „Необикновените наблюдения изискват необикновени доказателства.“ Обяснението му включва и това, че статистически животът присъства още някъде във вселената, а дори може би и тук, в Млечния Път, но не вярва дори най-малко, че светлината, която са видели с екипа му по време на полета, е била НЛО. Ставало въпрос най-вероятно за отразена слънчева светлина в една от частите на ракетата, от която модула им се отделил малко преди това.

Вторият човек, стъпил на Луната, се натъжава от факта, че ентусиазмът на NASA, който го е пратил там, го няма в момента. През 1960-те години NASA е представлявала 4% от бюджета на страната, а сега агенцията е само 0,5%. Най-важното в момента е публичният интерес към космоса и науката, което ще подпомогне пътуване до Марс, а дори и по-нататък – това е следващата граница, която трябва да бъде достигната. Когато бил попитан дали хората трябва да се върнат на Луната, Олдрин предлага това да бъде оставено на другите нации, които все още не са го направили (и то само за да кажат, че вече са), докато САЩ трябва да помага на другите, но и да гледа напред.

Също така в думите му е включен и този призив към бъдещите астронавти, които ще са първите хора на Марс и ще установят перманентна колония на планетата:

„Осъзнайте, че вие сте най-вероятно най-амбициозните и исторически най-големите пионери от началото на света досега. Предоставена ви е голяма чест да изживеете остатъка от живота си, бъдейки пионери за човечеството. И СЕ ЗАБАВЛЯВАЙТЕ!“

Ако се интересувате повече, може да потърсите хаштага #Apollo45 навсякъде из социалните мрежи, а също и да прегледате YouTube канала, за който ви споменах. Включени са много видеа със спомени на различни хора, включително знаменитости като Джон Траволта, Джаред Лето, Нийл деГрас Тайсън, Том Ханкс, Джей Джей Ейбрамс, Сър Ричард Брансън и много други.