whatsapp снимки

Нов сериозен бъг в сигурността се прояви в приложението за чат WhatsApp. Проблемът беше разкрит от 17-годишен изследовател в областта на сигурността. Дупката дава възможност на непознати да преглеждат личните снимки на потребителите.

Виж още: Apple може би разработва Android приложение

В настройките на приложението има опция, която позволява скриване на личните снимки само до кръга от познати. Грешката в системния код прави възможно преглеждането на тези снимки и от непознати. До този бъг се е стигнало след неправилна синхронизация на мобилното приложение с уеб сайта на WhatsApp, откъдето се свалят снимките. Чрез  уеб версията непознати могат да получат достъп дори и до изтрити снимки. На мобилното приложение те изглеждат изтрити, но реално все още са съхранени в сървъра на WhatsApp.

Същият изследовател и преди е намирал грешки в услугата, изразяващи се в начин да се получи бъг в приложението след изпращане на кратко текстово съобщение. WhatsApp използва криптиране на данните и силни слоеве на защита, но този случай показва, че дори и при положените мерки за сигурност едно съществено несъответствие в програмния код може да доведе до много неприятности. Очакваме WhatsApp да оправи проблема възможно най-скоро.