Снимка: Associated Press

Днес (четвъртък) сутринта британските служби са се заели да транспортират британски здравен работник в Лондон, след като се оказало, че жената е дала позитивен тест за ебола.

Виж още: Най-добрите научни снимки на годината

Към момента самолетът вече лети от Сиера Леоне, където неназованата по име жена досега е помагала. Става въпрос за здравен ебола център в Кери Таун, близо до столицата Фрийтаун. По-късно днес трябва да излязат новини за състоянието на жената. От Public Health England са обявили, че веднага щом са разбрали за случая, са започнали разследване как точно е станало заразяването.

„Всички хора, които са имали някакъв контакт със здравния работник, ще бъдат разпитани и изследвани. Ако се наложи и ще бъдат хоспитализирани във Великобритания. Великобритания има здрава и тествана система за работа с ебола и като цяло рискът за хората в страната е много нисък.“

Това би трябвало да звучи успокояващо. Припомням, че това всъщност е третият британски здравен работник, който се заразява с ебола от миналата година насам. Медицинските сестри Уил Пуули и Паулин Каферкей са тези, които през 2014 бяха заразени с вируса ебола, но за щастие се възстановиха напълно.

Стискаме палци за бързото оздравяване на анонимната жена, която е помагала на лекарите в Сиера Леоне. Междувременно, по последни данни, от вируса ебола са починали почти 10 000 души.