Че платформата за споделени пътувания Uber има проблеми навсякъде по света, вероятно вече всички знаят. Компанията е обект на забрана от антимонополни органи и съдилища, а таксиметрови шофьори протестират срещу нея и в някои държави дори обръщат колите й.

С един съвсем нов проблем обаче се сблъска американската компания във Великобритания, където тя се изправи срещу… собствените си шофьори. Те подадоха жалба срещу компанията, посочвайки, че трябва да бъде променен служебният им статус от самонаети предприемачи на служители.

Съдебният иск е колективен и се води от юриста по трудово право и дискриминация Найджъл Макай, който се стреми да събере повече ищци по делото. Според правния експерт, промяната ще гарантира на шофьорите някои основни права като минимална работна заплата, платен отпуск, право на бащинство и майчинство и др.

От Uber обаче са категорични, че хилядите професионални шофьори, които работят с платформата, са нейни партньори. Нещо повече – според компанията две трети от новите шофьори се присъединяват към платформата, за да имат гъвкаво работно време и сами да определят ангажиментите си. Подобен е и моделът на редица други онлайн платформи за професионални услуги като Freelancer.com и др.