В България има три мобилни оператора – Mtel, Globul и VIVACOM. Преди години битката беше за повече клиенти. Днес ситуацията не е много различна. Въпреки, че и трите оператора имат завиден брой абонати, тяхната главна цел е привличането на нови. Ако погледнем на всички коментари по социалните мрежи, можем да си направим един извод – всички потребители са обидени от отношението на операторите към тях. Според тях всички целят привличането на нови клиенти, докато старите не са на прицел. Повечето нови оферти важат само за “нови клиенти”, като някои потребители дори са принудени да преминат на друг оператор, за да ги третират като такива и за да се възползват от промоционални условия. 

Интересна е PR войната между два телекома – Мтел и Виваком. Какво се случва: Виваком изпраща съобщение до медиите, в което представя нова услуга, а веднага след това Мтел праща друго съобщение, в което “напомня”, че съотвената услуга се предлага от червените вече 2 години. Пресен пример е услугата Facebook Zero, която позволява безплатен достъп до социалната мрежа за всички клиенти на Виваком, без значение каква операционна система и апарат използват. Мтел напомниха веднага след това, че тази услуга се предлага от оператора вече 2 години, отново напълно безплатно. 

Наскоро пък Виваком обяви, че ще пусне приложение VIVA Apps, което обединява ексклузивни и иновативни български приложения за операционната система Android. Приложението ще бъде предварително инсталирано на всички смартфони, които компанията предлага. Мтел веднага напомни, че Mtel App Center предлага същото нещо и то много преди Виваком да обяви тази услуга. 

Интересното е, че Глобул не се включва в играта. Компанията не реагира по никакъв начин на новите услуги и предложения на другите мобилни оператори. Операторът не се включи дори при пускането на “Call-Yo” – нова предплатена услуга, която трябваше да конкурира офертата BOB. Тогава Виваком намали цената за национални разговори, а Мтел реагира подобаващо, като също свали цената на минутата национален разговор. След това излезе офертата SuperBOB, която предлага 500 минути към всички национални мобилни мрежи, 500 към фиксирани мрежи и 500 текстови съобщения, отново към всички мрежи, за символичната сума от 14.90лв. На тази оферта Виваком не можа и не отговори по никакъв начин. Можем да приемем, че причината за липсата на отговор е, че  “оранжевите” са трети в България по пазарен дял и не могат да си позволят да пуснат такъв вид оферта, защото по този начин ще “убият” всички други. 

Вие смятате ли, че политиката на двете компании е адекватна и приемате ли ходовете им като правилни в условия на конкуренция? 

 

Сподели
Предишна страницаGoogle ъпдейтна над 250 000 мили пътища в Street View
Следваща страницаNeed For Speed: Most Wanted за Android и iOS с нов трейлър
Боби Иванов е технологичен журналист. Работил е във в. “24 часа”, както и като редактор и автор на авторски публикации в онлайн изданието MobileNews, част от Trim Publications Ltd. Темите, които покрива включват бизнес, технологии и телекомуникации в страната и в световен мащаб. Интересите му включват Психология на комуникацията, Социология, Маркетинг и Връзки с обществеността. За контакти: Ivanoff@smartnews.bg