Снимка: snowbrains.com

Не очаквахте да чуете това днес, нали? Петък, краят на работната седмица, вечерта преди уикенда наближава – какъв по-подходящ момент да ви запозная с последното откритие на учените в сферата на алкохолните напитки: бира, след напиването с която няма да имате махмурлук. Гарантирано.

Сега всички повдигате вежди и си казвате „Как пък е възможно това?“, нали? Ами, оказва се, че не е много трудно. Никой тепърва не е варил новоизмислена бира. Въпросните учени са взели два различни вида бира (обикновена и по-лека такава) и са ги обогатили с електролити. Стигнали са до това решение, тъй като се знае много добре какво е махмурлукът и защо се получава. Това е организмът ви, произвеждаш доста повече урина от обикновеното, което ви обезводнява, а от това ви става лошо, вие ви се свят, боли ви глава (добре известен факт – когато не пиете достатъчно вода, също ви боли главата).

Електролитите са вещества, които хидратират по естествен начин организма ви и по този начин елиминират възможността за последствията от вечерното прекаляване с алкохола.

За да изпробват експеримента си, учените обогатили с електролити двата вида бира, за които ви казах, и ги предоставили на група доброволци, които преди това били тренирали здраво. И се случило точно това, което си мислите – изморените доброволци се чувствали доста по-добре след тези няколко бири, отколкото ако били изпили обикновени такива веднага след тренировка.

Изобретилите бирата обаче не окуражават пиенето на какъвто и да е алкохол след тренировка с този си експеримент. По думите на Бен Десброу (за ABC News),

„Ние знаем, че бирата е много популярна напитка сред хората, особено след спорт или други усилия. От наша гледна точка това е само за проучване на подходи за минимизиране на щетите. Това ще позволи на хората потенциално да пият бира като напитка и ще намали рисковете, свързани с консумацията на алкохол. Надяваме се и потенциално да подобри рехидратацията на организма.“

Още факти – богатата на електролити бира не се различава по никакъв начин по вкус от обикновената. Сигурен съм обаче, че все ще се намери някой добър познавач на бирата, който да поспори. Също така, въпреки че елиминира махмурлука, тази техника няма да оправи вида ви сутрин след пиянска нощ, така че – внимавайте! Учените доказали също, че техниката е приложима само при нискоалкохолни напитки, затова не потривайте ръце за момента, в който на пазара ще излезе богата на електролити водка/ракия – няма да е скоро.

Разбира се, няма как да не споменем и друго – защо изобщо си правя труда за тази статия? Все пак българите сме прочути с пиенето на изключителни количества от кехлибарената напитка. Както имаше една приказка преди време – няма как народи, които се напиват с бира, да дават акъл на народи, които изтрезняват с бира. Е, да, ама все пак помислете – бирата е изключително лек алкохол, след напиване с който махмурлукът е много тежък. Пълна дехидратация и зверски болки в главата са само някои от бонусите, които получавате след изпиването на едно сравнително голямо количество.

Та, кога ще има такава бира в България…? За един приятел питам…