bioliver

Един от най-често трансплантираните органи в света е черният дроб. Въпреки неговата възмоност да се самолекува (регенерира), само на територията на САЩ той е вторият по-честота на трансплантации. Нов черен дроб е единственият шанс за спасение за пациентите с тежка чернодробна недостатъчност, цироза и рак. Сега ново изобретение може да даде надежда на пациентите, които чакат тяхното име да се изкачи по-нагоре в списъците.

ВИЖ ОЩЕ: СЪЩЕСТВУВАЩО ЛЕКАРСТВО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ В БОРБАТА С ДИАБЕТА

Биосинтетичният черен дроб, който се разработва от Vital Therapies, може да подсигури спокоен живот на тези пациенти. Те разработват своята технология от няколко десетилетия, но едва сега той е готов за първите мащабни клинични изпитания. Черният дроб ще бъде изпробван в 49 клиники в САЩ, Европа и Австралия. Изобретението на Vital Therapies може да изпълнява основните функции на органа, включително и синтез на биохимични вещества и пречистване на кръвта. Процесът е много подобен на хемодиализата при хората с бъбречна недостатъчност.

Учените са създали биосинтентичния черен дроб с идеята да се даде възможност на пациентите да изчакат за трансплантация или да позволяват на техния увреден черен дроб да се възстанови от увреждането. Многообещаващото изобретение ще докаже, чрез резултатите от клиничните изпитания, дали може да се справи с тази трудна задача. Много пациенти разчитат на точно такава възможност и се надяваме тя наистина да има успех.