Човекът и природата. Една неразделна връзка, началото на която е сложено преди хиляди години. От незапомнени времена хората са живели в хармония с природата, която се е грижела за тях, както и хората са спомагали за нейното благоденствие. Като неразривна частица от всичко, което ни заобикаля, ние винаги сме били ключова фигура в този процес на хармония, макар в последно време да правим всичко възможно, за да я нарушим, унищожавайки това, което ни е поддържало живи толкова време.

Подтикнат от непознатото и дивото, човекът винаги е изпитвал неистова нужда да опознае заобикалящия го свят. Още от древни времена хората са се сблъсквали с дивата природа и макар тя не винаги да е предлагала благоприятни [rquote]Човекът винаги е жадувал да опознае природата, макар не винаги да е подготвен за това, което го чака сред дивото[/rquote]условия, те са търсили начини и са се пригаждали към нея, само и само за да я надвият.

За добро или лошо обаче, човек не винаги е подготвен за това, което го очаква навън. Природата обикновено крие много изненади и опасности, които трудно може да предвидим или надвием. Още повече, след като през последните няколкостотин години животът ни стана толкова зависим от всички „благини“, които сме си изобретили, едно излизане сред дивото направо може да ни обрече на директна смърт. Съвременните хора така са свикнали всичко да им е лесно, подредено, да имат всякакви удобства и приспособления, че дори и един огън не могат да си запалят без туба с бензин.

Беър Грилс, един истински пътешественик, е известен със своите подвизи и хранителен режим от единственото по рода си предаване Man vs. Wild. Познато още като Born Survivor: Bear Grylls, Ultimate Survival, Survival Game или просто Bear Grylls, то разкрива на хората от съвременния свят какво е да пътуваш, да станеш част от дивото и най-вече – как да оцелееш, ако по някаква случайност напуснеш домашния уют и се набуташ в някоя джунгла, пустиня или руска тайга.

Предаването е много интересно и поучително, но какво би станало, ако погледнем нещата през нашите очи – очите на един българин? Знаете, че ние, балканският народ, винаги сме възприемали всичко по малко по-различен начин. В повечето случаи гледаме да се посмееш, да обърнем нещата на майтап или просто да се оплачем от каквото се сетиш. За щастие, това видео, което ви представяме днес, е пълно със смешни моменти, породени от българския гении. Виждайки за първи път в какво се състои предаването Man vs. Wild, [lquote]Man vs. Wild може да бъде и адски забавен[/lquote]главният герой във видеото прави най-добрата пародия на Беър Грилс, но включвайки във всяко едно нещо частица от нашата култура и неповторим хумор.

Аз лично много си падам по пародиите, а вярвам, че на вас също ще ви хареса да видите как нашите колеги успяха да представят България, природата ни и условията за живот в милата ни родина през очите на един „оцеляващ“. Вярвате или не, но да останеш жив у нас може и да не е най-лесното нещо за героя в това уникално, забавно и креативно видео. Приятно гледане!

 

Видеото е дело на Преслав Стоянов и Дани Кираджиев