През септември Google спряха поддръжката на YouTube под Amazon Echo Show. В отговор на това, малко по-късно Amazon премахнаха от онлайн магазина си продуктите на Nest (компания, притежавана от Google). Заедно с това Amazon откриха заобиколен начин да предоставят YouTube на потребителите си — препращайки ги към уеб версията на услугата.

Дори и тя обаче вече няма да е налична под Echo Show, и не само. Google обявиха, че спират изцяло достъпа до YouTube както от Echo Show, така и през Fire TV. Ето и официалното изявление:

„Опитваме се да постигнем споразумение с Amazon, за да предоставим на потребителите достъп до продуктите и услугите си взаимно. Но Amazon не доставят продукти на Google като Chromecast и Google Home, не прави Prime Video достъпна за потребителите на Google Cast и миналия месец спря продажбата на някои от най-новите продукти на Nest. Като се има предвид тази липса на реципрочност, ние вече не поддържаме YouTube за Echo Show и Fire TV. Надяваме се, че скоро ще постигнем съгласие за разрешаване на тези проблеми.“

От днес YouTube вече изобщо не може да се отваря на Echo Show, а потребителите на Fire TV ще започнат да виждат нотификация, че YouTube няма да е наличен за тях от 1 януари 2018 г.

Надяваме се, че тоталната липса на най-популярната видео платформа в интернет пространството на услугите им, ще накара Amazon да сключи някакво взаимоизгодно споразумение, така че всичко да си дойде на мястото.