Снимка: Shewanella oneidensis / U.S. Department of Energy

Когато ядем, клетките ни разграждат захарта, докато излишните им електрони преминават през серия химични реакции, докато се предадат към кислорода. Този процес произвежда енергийната молекула АТП, която е жизненоважна за всички живи същества. Както казва Кенет Нелсън от Университета в Южна Калифорния: „Животът е хитър. Той знае как да изсмуче електроните от всичко, което ядем и как да ги контролира.“

Значи няма да е много изненадващо за вас, ако ви кажа, че някъде там, навън, има бактерии, които се хранят и отделят електрони. Оказва се, че са навсякъде.

Преди години учените открили два типа електрически бактерии – така наречените Geobacter и Shewanella, които използват енергия в най-чистата й форма: електрони, извлечени от повърхността на скали и минерали. Сега (според New Scientist) има бактерии, които можем да уловим от подводни скали и кал, като за примамка използваме така наречения електронен сок.

„За да получите енергия, електроните трябва да се предават. Точно затова когато някой души друг човек, душещият се умира за няколко минути. Спира се притокът на кислород, така че електроните вече не могат да предоставят на тялото необходимата енергия.“ казва Нелсън.

Електронните бактерии обаче са минали отвъд използването на посредници.

Нелсън и колегите му са отгледали електронни бактерии върху електродите на батерии, като ги поддържат живи само и единствено с електричество (при нас, хората, все едно някой да ви завре пръстите директно в контакта). Екипът събрал седименти от дъното на моретата и забил електроди в тях. Подавайки малко по-голям заряд, отколкото е нормалният за скалите, се получават излишни електрони – които стават храна за бактериите вътре в скалите.При малко по-нисък волтаж електродът може да приема електрони. В този случай бактериите започват да „издишат“ електрони върху него и така създават ток. Както казва Нелсън: „Най-общо казано, идеята е да вземем скали, да забием електроди в тях и да попитаме: ОК, кой харесва това?“

В труда си екипът от университета е открил осем вида бактерии, които се хранят с електричество, и всичките са съвсем различни едни от други.

Още куп други учени работят с електро-бактерии. Даниел Бонд и екипът му от Университета в Минесота отглеждат бактерии, които събират електрони от железни електроди. Ларс Петер Нилсен и колегите му от Университета Аарус в Дания са открили, че десетки хиляди електрически бактерии могат да се свържат едни с други, за да формират така наречените „маргариткови вериги“, които пренасят електрони на няколко сантиметра (огромно разстояние за една бактерия).

Ето и едно видео, което показва как въпросните бактерии съставят „микробните си жици“:

Учените се надяват да използват тези бактерии, за да отговорят на екзистенциални въпроси като например минималното количество нужна енергия, за да се поддържа животът. Бактериите, за които говорим, имат и практическо приложение – да речем почистване на замърсена вода, докато се захранват сами от заобикалящата ги среда.