Астронавтите на Международната космическа станция тази седмица за първи път опитаха храна, която е отгледана на борда на станцията. След първи експеримент по-рано тази година, когато маруля бе отгледана в Космоса и след това свалена на Земята за тестове, астронавтите засадиха нова такава, която само преди дни опитаха.

Експериментът се води успешен, след като всички на борда изразиха задоволството си не само от това, че сами са отгледали за първи път растение на борда на Космическата станция, ами и неговият вкус е съвсем като на обикновена зелена салата.

Експериментът е много важен не само за това, че с него ние разбираме какво е необходимо, за да има живот в Космоса; по този начин чевечеството вече е една стъпка по-напред в изследването на Слънчевата система, тъй като вече знаем как да отглеждаме прясна храна на борда на космически кораб.

В Космоса липсват най-важните неща, за да може едно растение да се развива – вода, почва и… гравитация. Въпреки това, от NASA са намерили начин да отгледат едно малко храстче, което астронавтите само преди дни опитаха с оцет балсамико и зехтин.

По-долу вижте видео от NASA, в което учените дават повече информация за експеримента.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS