07769643-photo-uberpop

Двама френски изпълнителни директори на Uber са отведени в полицейското управление в Париж, докладват световните медии. Това се случва заради активното разследване от страна на държавните институции на нискотарифната услуга UberPop. Според данни от френските медии, задържаните се разследват за подбуждане към недекларирани доходи и данъчни измами.

Разпитите се провеждат точно след национална стачка, организирана от френските таксиметрови шофьори, протестиращи срещу UberPop. Те смятат, че услугата на Uber е нечестна спрямо тяхната професия. Според тях шофьорите, работещи за Uber, не отговарят на същите регулаторни мерки и изисквания както стандартните таксита. Френското правителство обяви, че UberPop е нелегална услуга, под силатата на закон, който бе приет миналата година. Нормативният акт задължава всички шофьори да имат застраховка и професионален лиценз за превоз на пътници. Uber пък от своя страна не задължава своите шофьори да отговарят на тези изисквания.

Услугата продължи да работи и след влизането на сила на закона, след като парижки съд отказа да прецени дали UberPop отговаря на всички закони. Очаква се отговор от конституционен съд през месец септември. От неговото решение ще зависи и съдбата на Uber във Франция.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS