3D дизайнът е важна част от производствения процес в индустрията, но когато оборудването е много сложно, конкретните проекти стават все по-трудни за визуализация. Тук идва на помощ виртуалната реалност, с която фирмите могат да вдъхнат живот на своите изделия по-бързо и ефективно.

BluePrint Automation (BPA) е световен лидер в автоматизираното опаковъчно оборудване. Компанията създава къстомизирани опаковъчни машини за хранителната индустрия и е изправена пред подобни предизвикателства. С CAD моделите, които тя досега е използвала за своите 3D механични дизайни, вече е било почти невъзможно да се визуализира работата на тези машини – както за собствени цели, така и за клиентите.

За пълноценна, поглъщата демонстрация BPA решава да използва средствата на виртуалната реалност (VR – Virtual Reality). Компанията се спира на решението CAD-към-VR на AMD. С работна станция „въоръжена“ с високопроизводителната Radeon Pro WX 9100 графична карта, BPA използва SOLIDWORKS с добавката AMD Radeon ProRender Game Engine Importer и Unreal Engine, за да може да проектира и визуализира сложни CAD модели във VR в реално време.

В резултат рендерирането на проектите във VR позволи на BPA да визуализира машините виртуално, с анимация на действието на различните механизми и да се тества ергономиката. По този начин резултатите от инженерните дейности се разглеждат предварително, преди устройствата да започнат да правят реално каквото и да било и това пести време и средства.

Освен това моделите позволяват на инженерите на компанията да обърнат внимание при проектирането на ключови аспекти като удобства за обслужване и сервизиране. Клиентите на BPA също могат да коментират и обсъждат изделията през цикъла на проектиране преди производството на физическото оборудване.

Сподели
Предишна страницаAutopro.bg отчита нарастващ интерес към LED системите за автомобили!
Следваща страницаХитрини, с които да спестим пари за своя автомобил
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.