android-malware

Експерти по сигурността са установили, че има ръст на създаването и разпространението на злонамерен софтуер при Android. Всеки ден се появяват средно по 4900 нови вида, които се явяват като активна заплаха срещу информацията, която е записана в смартфоните и таблетите с операционната система на Google.

Доклад на G Data Security Labs, изготвен за първото тримесечие на годината, сочи, че Android става все по-голяма мишена за престъпниците, а извършените грабежи носят все повече приходи.

За анализираният период е отчетен ръст от 6.4% от последното тримесечие на миналата година, което е явен признак за увеличение на уязвимостите при тази платформа. Според данни от специалистите тази година може да очакваме общо около 2 милиона нови щама на Android уязвимости.

Една от причините за развитието им е увеличената употреба на мобилните устройства за електронно банкиране и вписване в професионални и лични профили, където се съдържа поверителна информация. Отчита се фактът, че производителите на устройства не използват единни стандарти за сигурност, когато предлагат своите продукти на пазара.

Проблем е също с множеството безплатни приложения в Google Play, където могат да се скрият уязвимости. Те не са толкова опасни като код, но могат да съдържат връзки и реклами към други приложения или сайтове, които да подложат устройствата под риск. Някои от тях могат и да предадат поверителна информация към трета страна без разрешението на потребителя.

Практиката на самостоятелно инсталиране на приложения от трети страни, а не от Google Play, също носи голям риск от злонамерен софтуер. Експертите установяват, че това е един източник за голям брой проблеми по сигурността.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS