The Information споделиха доклад, свързан с напускането на Анди Рубин от Google. Според тях, той е напуснал компанията след като през 2014 година върху него е извършено разследване относно „неуместна връзка“.

В понеделник Рубин е обявил официално пред служителите на Essential, че излиза в отпуск по лични причини. Това се случва веднага след като за разследването се разбра публично от доклада на The Information.

Разследването е извършено през 2014 година, малко преди Анди Рубин да напусне Google. През 2013 година той напуска Android дивизията, за да оглави отдела по роботика. Според доклада, негова подчинена служителка в Android подразделението е подала оплакване в HR отдела, свързано с въпросната неуместна връзка. Според правилата в Google, двама души от един и същи отдел не могат да имат връзка и са длъжни да обявят това пред компанията, за да може един от тях да бъде преместен в друг отдел.

Говорителят на Рубин, Майк Ситрик (Mike Sitrick) сподели официално следното становище:

„Всякакви взаимоотношения, които г-н Рубин може да е имал в Google, са били по вмаимно съгласие. Google никога не са казвали на г-н Рубин, че кой е участвал в каквито и да е неправомерни действия; той не го е правил нито докато е бил в Google, нито оттогава до сега.“

Разследването на Google от 2014 г. показва, че „поведението на Рубин е неправилно и показва лоша преценка“.

Очакваме още информация, която да разясни случая.