За първата четвърт от финансовата 2015 година Apple отчетоха 74,5 милиона продадени устройства. Нещата обаче стоят малко по-различно за същия период през 2015 – за тогава са отчетени рекордни 74,8 милиона смартфона, с тази разлика, че The Wall Street Journal са очаквали продажбите да бъдат много повече. Точно за това анализаторите от Pacific Crest Securities смятат, че за първата четвърт от 2016 година Apple ще обяви спад в продажбите за първи път в историята на iPhone.

Според Анди Харгрийвс, обратното може да се случи единствено ако периодът януари-март се окаже невероятно успешен, което е малко вероятно. Най-вероятно след премиерата на по-малкия iPhone SE нещата ще продължат нормално – потребители, които не са сменили своя iPhone 5s, може би очакват нещо по-мощно, но отново с малък екран. Това може да е една от причините да очакваме спад в продажбите на iPhone за първото тримесечие.

Възможният спад бе спекулиран дори и от самите Apple – Тим Кук спомена, „Наистина смятаме, че продажбите на iPhone ще намалеят през тази четвърт. Не смятаме обаче, че ще намалеят толкова много, колкото вие си мислите.“ Очакваме скоро компанията да обяви финансовите си резултати.