След разтърсващи спадове в приходите на смартфон пазара си и изтеглянето на Galaxy Note 7, Samsung понесоха големи щети. Точно вчера обаче бе обявено, че компанията е направила нов рекорд в цената на своите акции. Към момента една акция струва 1,747 милиона корейски вона, или малко под 1500 долара.

Успехът се дължи на мерки, предприети от корейския гигинт, за увеличаване стойността на акциите си в краткосрочен план. Това е добавило 9 милиарда долара към пазарната оценка на Samsung Electronics.

По-рано Samsung обявиха, че ще изплатят на своите акционери до 3,6 милиарда долара дивиденти до края на тази година. Това ще добави към стойността на акциите около 256 долара за брой. Плащанията са с 36% повече от дивидентите миналата година, а компанията е решена да се върне 50% от своя свободен паричен поток на акционерите през 2017 година. Стратегията е добра новина за инвеститорите в краткосрочен план, но Samsung изгарят около 10 милиарда долара от кеш резерва си, за да запази акционерите щастливи.

Не всичко за Samsung обаче е цветя и рози. Апелативният съд на САЩ вчера за втори път отхвърли искането на гиганта за повторно изслушване относно патентното дело, което Apple заведе срещу компанията преди години. Samsung загубиха тази битка през 2014, когато им бе наредено да изплатят на Apple 119,6 милиона долара – много по-малко от поисканите от Купертино 2,2 милиарда.