Нещо неочаквано се случи, свързано с ransomware атаката, която порази редица бизнеси из цяла Европа миналата седмица. Хакерите, отговорни за разпространението на Petya, излязоха с изявление, в което искат откуп в замяна на универсален декриптиращ ключ. Сумата за която става въпрос — 100 Bitcoin единици, което в момента се равнява на около 250 000 долара.

Съобщението, което не е официално подписано, но пък се предполага че идва от авторите на вируса, бе забелязано първо от Motherboard в услугата за съобщения DeepPaste, достъпна единствено чрез Tor.

Специалистите смятат, че точто хакерите отговорни за Petya изпращат съобщението, поради следния факт — самото съобщение съдържа файл, подписан с private ключа за ransomware вируса. Това според тях е сериозно доказателство.

Към момента не са забелязани никакви Bitcoin транзакции към първоначалния портфейл на хакерите. Той от своя страна бе изпразнен в дните, последващи атаката (в него се съдържаха около 10 000 долара в транзакции за декриптиране от редица потребители; дали декриптирането е било успешно, не е ясно).

От друга страна, поразявайки дадена машина, Petya изтрива някои изключително важни boot файлове, което прави операционната система неспасяема в нейната цялост. Чрез въпросния универсален декриптиращ ключ биха могли да бъдат спасени само отделни файлове.

The Verge докладват, че повечето от силно заразените компании и потребители в Европа вече са продължили със своята дейност без да се надяват на декриптиране, така че това намалява броят на потенциалните “клиенти” на текущата Bitcoin кампания от страна на хакерите.