Световноизвестната компания на Илън Мъск Tesla е уволнила стотици свои служители не само от централата в Пало Алто, Калифорния, но и от завода за автомобили във Фремонт. Обосновавайки се на интервюта с бивши и настоящи работещи за компанията хора, статистиката сочи, че са уволнени между 400 и 700 души. Засегнатите позиции са всякакви, от работници във фабриките до инженери и мениджъри. Според The Mercury News, нито един от уволнените не е получил предизвестие за решението.

В своя защита, компанията заявява, че причината за освобождаване от длъжност на тези кадри не е опит за намаляване на бройката. „При всяка компания, особено таква с над 33 000 служители, от огромно значение е резулатът, който те показват в следствие на своята работа“, съобщава представител на Tesla. „Компанията ни продължава да се разраства и да наема нови работни кадри от цял свят.“ Tesla планира да запълни по-голямата част от освободените места с нови свежи, пълни с идеи хора.

Tesla твърди, че повечето освободени служители са от отдел продажби и от администрацията, което ще повлияе съвсем леко на огромната фабрика във Фремонт. И все пак компанията доста изостава с производството на своя седан Model 3. Илън Мъск преди няколко дни съобщи, че ще отложи премиерата на Semi камиона, за да може всички да се фокусират върху Model 3. Повече от половин милион души чакат на опашка за да получат своите електрически седани.

Миналата седмица Tesla каза, че е доставила 220 от 260 готови Model 3, което далеч не отговаря на прогнозираните 1 600 от Мъск още през месец юли. Новата цел на компанията е да достигне 10 000 автомобила седмично до края на другата година. Според Wall Street Journal обаче работниците във фабриките на Tesla все още правят частите за Model 3 на ръка, тъй като машините им все още не работят напълно добре.

Не е ясно как ще повлияят тези уволнения на цялостната продуктивност на компанията. Служителите, които помагат в конструкцията на новите автомобили вероятно не са намалили своята бройка. Освобождаването на толкова души може и да не помогне за производството на повече седани, но пък новите попълнения могат да дойдат с нови идеи за забързването им.