Умните часовници – новата мания. Говорихме си за това преди около година, когато Apple представиха своя първи умен часовник. Какво значи да отмерваш времето в днешно време? За какво аджеба са ни тези умни часовници? Този въпрос си задават и от швейцарската фирма за механични часовници H. Moser & Cie.

Компанията произвежда луксозни автоматични ръчни бижута, които малко могат да си позволят. Да, може би някои хора си задават въпроса „Защо бих дал 5000 лева за часовник, ако той не прави нищо друго, освен да показва часа?“ и може би няма да са изцяло в грешка. Но нека си зададем още един въпрос – за какво ни е умен часовник, ако той ще прави всичко друго, но не и да ни показва колко е часа? Ето тук идват и H. Moser & Cie с тяхното ново попълнение Swiss Alp Watch. Той е абсолютно копие на Apple Watch и компанията не крие това. Видео представянето му дори напомня на оригиналната реклама от Купертино.

swiss-alp-watch-h-moser-and-cie

Но Swiss Alp Watch не е умен часовник. В рекламата се казва, че най-съществената му (и единствена) апликация е да показва часа. Това е типична швейцарска машина – автоматичен часовник, чийто зъбни колела се виждат през прозрачния му гръб. И ако вие сте от хората, които не намират смисъл в умните часовници, ще оцените Swiss Alp Watch като нещо повече от поредната шега с Apple Watch.

H. Moser & Cie са произвели само 50 бройки от своя нов часовник. Цената му, без да звучи изненадващо, е 24 999 долара. Но пък погледнете го от тази страна – това е часовник и ще прави точно това, за което е измислен преди стотици години.