stratolaunch-1

Това, което виждате на концептуалната снимка по-горе, се нарича Stratolaunch и, както сте прочели в заглавието, ще бъде най-големият самолет, построяван някога. По размери той надвишава както Airbus, който е най-големият пътнически самолет в момента, така и руският товарен Antonov An-225 Mriya.

По Stratolaunch още се работи, като сглабянето му се извършва от компанията Scaled Composites в Mojave Air and Space Port, Калифорния. Когато бъде завършен, Stratolaunch ще e с размах на крилете цели 117 метра. Президентът на Scaled Composites Кевин Мики споделя: „Ако поставите Stratolaunch в центъра на футболно игрище, крилете му ще стърчат извън него с по около 5 метра зад всяка от двете врати.“

planes-chart

Както виждате от графиката по-горе, Stratolaunch е по-широк от Boeing 747-8 Intercontinental с цели 48.5 метра. Airbus A380-800 пък му отстъпва с около 37 метра, а Antonov An-225 е със само 29 метра по-тесен размах на крилете. Най-близко до Stratolaunch е легендарният Hughes H-4, наречен „Spruce Goose“ – разликата им е някакви си 20 метра.

Новият американски самолет обаче не е замислен като най-големият въздушен транспорт до момента. Това е станало по случайност, тъй като големината му се изисква от неговото предназначение – той е конструиран като машина с два фюзелажа (и цели шест двигателя), между които ще се помещава космическа ракета. Идеята е, че Stratolaunch ще излита в небето, където на определена височина ракетата върху него ще излита направо в космоса с негова помощ, пренасяйки главно сателити. Заедно с ракета, натоварена с един сателит, Stratolaunch се очаква да тежи около 600 тона.

Зад целия проект Stratolaunch стои не кой да е, а съоснователят на Microsoft Пол Алън. Машината се очаква да е готова за полет съвсем скоро, още през 2016 година.

stratolaunch-2

stratolaunch-building

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS