Художествена интерпретация на ракетата Falcon Heavy | Снимка: SpaceX

След няколко дълги години на разработка, SpaceX най-накрая направиха първия статичен тест на новата си ракета Falcon Heavy. Той бе проведен в тестовата база на агенцията в Тексас, където бустерите бяха закачени здраво за земята и по-късно запалени. Вижте кратко видео по-долу.

Falcon Heavy е най-новата разработка на SpaceX, която е около три пъти по-мощна от текущата им ракета Falcon 9. Докато Falcon 9 може да изведе в орбита до около 23 000 килограма, товарът на по-големия ѝ брат е в рамките на 64 000 килограма. Със своята мощ Falcon Heavy може да откара и около 17 000 килограма чак до Марс. Falcon Heavy разполага с общо три двигателя, практически еднакви с този на Falcon 9. По-голямата разлика е в централния бустер, който е заздравен и с допълнителен хардуер за по-добро изпълнение.

Първият полет на Falcon Heavy се очаква в края на лятото тази година от историческата площадка Launch Pad 39A, част от космическия център Кенеди в Кейп Канаверал. От нея през 60-те и 70-те години на миналия век NASA изстрелваше астронавтите си от мисиите Apollo към Луната.

Falcon Heavy е още ракетата, която SpaceX смятат да използват, за да изпратят двама туристи на обиколка около Луната през 2018 година. През 2020 година пък Илон Мъск смята да изпрати апарат до повърхността на Марс отново благодарение на мощните двигатели на Falcon Heavy.