Galaxy Note Edge

Презентацията на Samsung беше едно от най-очакваните събития от изложението IFA. Корейската компания не разочарова феновете си и показа няколко нови устройства. Galaxy Note Edge несъмнено бе едно от най-интересните не само от марката, но и на цялото изложение. Основният въпрос, който повечето хора си задават, е има ли смисъл от такова устройство, или това е поредният експеримент на Samsung, който бързо ще бъде забравен?

За съществуването на Galaxy Note Edge се спекулираше доста, като в седмиците преди IFA бе повече от сигурно, че корейската компания ще представи смартфон с извит дисплей. Samsung обаче успя да опази финалния дизайн на Note Edge в тайна, като изключим прототипа, който компанията показа преди повече от година. Наистина новият смартфон изглежда ефектно, откъдето и да го погледнеш (главно отдясно). Въпреки това Note Edge създава усещането за експериментален продукт, който има за цел по-скоро да покаже на какво е способен отделът по научноизследователска и развойна дейност на корейския гигант, отколкото да се превърне в хитов продукт с добри продажби.

Curved-Samsung-Galaxy-Round-LG-G-Flex

Големите компании обичат да експериментират. Може да се каже, че достигнахме период на относителен застой в развитието на хардуера. Вече не е достатъчно (а и почти невъзможно) за дадена компания да покаже продукт с по-голям дисплей или по-мощен процесор, който да изненада всички и да се превърне в хит. В това отношение флагманите на водещите компании имат почти идентични характеристики, а благодарение на стандартизирането на Android и софтуерът е почти изключен като способ за отличаване от конкуренцията. В резултат компаниите разчитат все повече на уникален дизайн и иновативни функции, които да ги отличат от конкуренцията. HTC One (M8) има изцяло метален дизайн и камера с два сензора, Samsung Galaxy S5 добави сензор за пулс и пръстови отпечатъци, флагманите на Sony от последните няколко генерации имат защита от вода и т.н.

Това обаче не е достатъчно. Именно в опит да се различат от конкуренцията, компаниите представят доста налудничави устройства, като лидер в тази категория разбира се е Samsung. Корейците обичат да пускат в продажба странни и неконвенционални устройства. Такъв бе и първият Galaxy Note, който за времето си имаше немислимо голям дисплей. Вместо да се провали обаче, той създаде нова ниша, на която и досега е лидер. Друг пример за това е LG G Flex, който бе възприет изключително успешно и донесе най-вече популярност и редица награди на LG. Samsung се опита да отговори със своя Galaxy Round, но последният бързо бе забравен. В историята на корейската компания има много други неуспешни експерименти, като Galaxy Beam или Serene.

samsung_note_edge

Но да се върнем към Galaxy Note Edge. Истината тук е някъде по средата. Устройството няма да бъде пълен провал за компанията, но и едва ли ще се превърне в „бестселър“, или пък ще създаде нова категория смартфони с извити дисплеи. От хардуерна гледна точка Note Edge има идентични характеристики с Note 4, като за сметка на това е с по-големи размери, а и ще струва повече, което автоматично прави Note Edge нишово устройство. От друга страна Samsung работи по тази технология от години и очевидно вижда бъдеще в този вид дисплеи. Това не е просто чудат смартфон, който компания пуска, просто защото може, а плод на години труд.

Доколко обаче извитият дисплей наистина ще бъде полезен остава да разберем. Функции, които Samsung демонстрира, като използване на страничната част от дисплея за нотификации или икони на приложения изглеждат интересно, но други като използване на въпросната част за бутоните на камерата – не толкова. Samsung обеща да пусне SDK достъпен за разработчици, които да оползотворят новото пространството, като например го използват за контекстни менюта на своите приложения. Дотогава обаче извитата част прилича по-скоро на втори дисплей, който така или иначе е изключен (или показва статичен текст) през повечето време, което потребителят прекарва в работа с устройството. Може да се каже, че поне донякъде съдбата на Note Edge е в ръцете на програмистите и софтуера, който ще създадат.

В заключение Galaxy Note Edge е поредният експеримент на компанията. За разлика от повечето обаче, компанията залага големи надежди на технологията за извити дисплеи. Много вероятно е Note Edge да се превърне в комерсиален провал, но уникалната му черта ще продължи да се използва и в бъдещи модели на компанията. Дотогава Samsung ще подобри както технологията, така и софтуера зад нея, като в бъдеще може би ще видим много повече такива устройства във всички ценови класове. Освен, разбира се, ако Apple не представят нов вид смартфон, който елиминира нуждата от дисплей.