samsung-court

Какво се случва, ако подведеш правителството на САЩ къде са произведени продуктите, които му продаваш? Заплашен си от съд със сериозни последици и затова се налага да постигнеш споразумение, което ще ти струва милиони.

Точно това изпитва на гърба си в момента американският клон на Samsung. Той е обвинен, че умишлено е заблудил правителството на Щатите за държавата, в която са произведени закупени от него продукти на Samsung. По закон правителството е задължено да купува само стоки, произведени в страни, с които САЩ има сключено търговско споразумение. Такива са например Южна Корея и Мексико, където Samsung разполагат със сериозни производствени мощности. Но подобно споразумение няма с Китай – а точно там се оказва, че са произведени устройствата, предложени на правителството и в последствие закупени от него.

Има доказателства, че американският клон на Samsung е предоставил подвеждаща информация на определени федерални институции, така че обяснимо от негова страна няма никакво желание да се стига до съдебни разправии. Затова му се налага да предлага споразумение, след което обвиненията да отпаднат. Според Робърт Симънс, бивш служител на Samsung, благодарение на когото е разкрита цялата схема, финансовото изражение на споразумението е 2,3 милиона долара. Самият Симънс също ще получи част от тези пари, но колко точно все още не е обявено.