Phorm

Phorm

Искали ли сте да имате физическа клавиатура на вашия сензорен телефон? Безспорно удобствата и компактният размер на съвременните телефони обезличиха физическите бутони и неудобната клавиатура, но все още много потребители носталгично си спомнят за нея. Ново устройство позволява да имате това удобство, без да свързвате допълнителни клавиатури през Bluetooth.

Виж още: Първите Ubuntu смартфони се разграбиха за минути

Разработката се нарича Phorm на компанията Tactus и е предназначена за iPad mini и на пръв поглед не изглежда като нещо различно от обикновен калъф, но под повърхността се намира  технология, която създава специални бутони при повикване.

Компанията е работила върху устройството през последните пет години. Ето и как работи Phorm. Той е съставен от три части, долната от които се захваща за iPad mini, а средната покрива екрана като защитен слой. Точно в него са интегрирани и „магическите“ бутони. Слоят, покриващ екрана, съдържа миниатюрни канали с течност. При плъзгане на бутон в задната част на калъфа се задейства механизъм, който прилага натиск върху течността. Тя преминава през каналите и образува бутони, които действат като физическа клавиатура.

Потребителите могат спокойно да я използват, когато искат да напишат по-дълъг текст. По аналогичен начин те се прибират в устройството. Според компанията Phorm вече може да се предложи за клиентите. Предварителните продажби стартират при промоционална цена от 99 щатски долара. Доставките ще започнат да се извършват през летния сезон. Компанията има планове да пусне модел и за iPad Air, iPhone 6 и iPhone 6 Plus.