На специално събитие в Лос Анджелис снощи, Nokia Technologies представиха официално дългоочакваната камера за виртуална реалност Ozo. Това е професионално решение за филмови режисьори и кинематографи, с което компанията се стреми да се върне на върха в технологичния бизнес. С толкова много и различни устройства за влизане във виртуалната реалност, беше време на пазара да се появи и такова за създаване на сериозни професионални VR материали. И според Nokia, Ozo е точно това.

Президентът на Nokia Technologies Рамзи Хайдамус и компания снощи обявиха цената на Nokia Ozo. Тя ще струва – внимавайте да не паднете от стола – 60 000 долара и ще се появи по магазините през първото тримесечие на 2016 година.

И все пак, както казахме, Nokia се стремят да са на върха и Ozo е абсолютно професионално решение, което ще се конкурира с производители като RED и Arri. Удобното при Ozo е, че специални очила позволяват на кинематографите да виждат какво снимат в реално време – нещо, което беше невъзможно с досегашните ригове за заснемане на VR съдържание.

Хайдамус обеща, че Nokia работи с партньори, за да може Ozo да бъде предоставяна за взимане под наем от хора, които не могат да си позволят да закупят тази меко казано скъпа камера. Тепърва ще разберем дали Nokia ще се наложат в бизнеса с виртуална реалност така, както преди години се наложиха при мобилните телефони. Ако не друго, те поне го заслужават.