В началото на Световния мобилен конгрес (MWC) вчера, Lenovo представиха новите си предложения от серията Moto G. Това са Moto G5 и Moto G5 Plus, които обаче са доста по-различни от предшествениците си. Всъщност единственото общо тук може да се каже, че е цената, защото G5 отново ще са устройства от нисък до среден клас. Този път обаче те приличат повече на премиум джаджи и това личи от външния им вид.

Moto G5 и по-големия му брат G5 Plus са с метален дизайн. G5 има 5-инчов LCD дисплей, докато Moto G5 Plus идва с 5.2-инчов екран. Резолюцията и на двата е Full HD (1080p).

Спецификациите на двата смартфона са както следва: при по-малкия Moto G5 имаме Qualcomm Snapdragon 430 процесор, 16GB или 32GB вградена памет (с място за microSD карта до 128GB) и избор между 2 и 4GB RAM. Батерията е 2800 mAh и може да бъде извадена. За основна камера имаме 13-мегапикселов сензор с бленда f/2.0, който може да снима Full HD видео. Предната камера е 5MP.

https://www.youtube.com/watch?v=ASpz0-PrQXs

Moto G5 Plus е с процесор Snapdragon 625, а вградената памет — 32GB или 64GB (отново е наличен слот за microSD карта). RAM паметта отново е 2 или 4GB RAM. Корпусът на G5 Plus е капсулован и достъп до 3000-милиамперчасовата батерия нямаме. Камерата от своя страна тук е 12 мегапиксела с бленда f/1.7, а предната също 5 мегапиксела. Основната обаче може да снима 4K видео.

Както виждате, спецификациите на Moto G5 и G5 Plus варират и това ще бъде според региона, в който устройството се продава. В САЩ например няма да могат да си купят Moto G5 — ще се продава само Plus модела. И двата телефона идват с Android 7.0 Nougat и всички познати до сега жестове и софтуерни спецификации на Moto линията (плюс четец за пръстови отпечатъци). Извън САЩ Moto G5 Plus ще дойде и с NFC, което ще позволи използването на Android Pay.

Цените, както и характеристиките, ще варират според региона и варианта на смартфона, който бъде избран. Moto G5 стартира от 199 евро за този с 2GB RAM и 16GB вградена памет, докато Moto G5 Plus започва от 229 евро за 2GB RAM и 32GB вградена памет. Смартфоните излизат на пазара през март.