Ако някога сте се чудили коя технология може да замени Wi-Fi в ежедневните ни нужди за безжичен интернет, ето го отговора – тя се нарича Li-Fi е и разработена за първи път от Харолд Хаас в университета Единбург през 2011 година. Както може да се разбере от името, тя разчита на пренасянето на информация чрез светлинни сигнали и първоначалните тестове дават резултати от порядъка на 100 пъти по-висока скорост от тази на Wi-Fi (около 224 гигабита в секунда).

В момента технологията е поета от естонския стартъп Velmenni, който я е поставил в офис помещения в столицата Талин, където да бъде тествана. Максималната ѝ измерена скорост там достига един гигабит в сикунда.

Li-Fi се базира, както споменахме, на пренасяне на информация чрез светлинни сигнали. Разбира се, това става чрез двоичен код (нули и единици), под формата на изключително скоростно “мигане” на въпросните LED светлини – толкова бързо, че не би могло да бъде видяно от човешко око. Плюсовете на такава технология са, че домашните мрежи биха били в пъти по-защитени, тъй като сигналът не може да пътува през стени. Точно това обаче би се явило и като проблем за развитието на Li-Fi, ако не бъде измислен начин за заобикалянето му. Само времето ще покаже как Li-Fi технологията ще помогне в съвременния, неразривно свързан свят.

li-fi-image