В описанието на характеристиките на iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X на apple.com има информация за това, че всъщност устройствата поддържат бързо зареждане. Можете да получите 50% заряд за 30 минути, но има уловка — трябва да използвате USB Type-C кабел и USB Type-C адаптер за контакт.

Това е чудесна новина, още повече защото Apple изглежда са решили да се придържат към индустриалния стандарт USB Power Delivery, вместо да разработят своя патентована технология. Лошото обаче е, че Купертино не включват необходимите аксесоари в комплекта на новите iPhone модели.

При закупуване на iPhone 8 / iPhone 8 Plus или iPhone X, вие получавате стандартен Lightning-to-USB-A кабел (както и в предишни години) и USB-A адаптер за контакт. Ако обаче искате да се възползвате от бързото зареждане, трябва да си купите Lightning-to-USB-C кабел (цената им от Apple е 25 долара) и USB Type-C адаптер за контакт (най-евтиният такъв е 50 долара, за MacBook Pro).

Има и още една добра новина — използването на стандарта USB Power Delivery означава, че практически можете да ползвате какъвто и да е USB Type-C адаптер, наличен на пазара. И те обаче не са особено евтини.

Напомняме, че моделите iPad Pro също поддържат бързо зареждане, отново единствено под USB Type-C.