Снимка: HTT / JumpStartFund / Omegabyte

Когато Илон Мъск сподели своята идея за един нов вид транспорт, много хора бяха скептични. Малко по малко обаче, нещата се променят и все понече инженери се захващат да разработят своя версия на Hyperloop — влакът, който ще развива огромни скорости във вакуумна тръба и ще позволява да се придвижите от Сан Франциско до Лос Анджелис за някакви си 30 минути.

Преди време Мъск обяви състезание, в което различни институции да представят своите разработки, като първия етап се проведе миналата година в Тексас. От 22 участници тогава, MIT (Масачузетския технологичен институт) спечелиха голямата награда.

Миналата събота и неделя пък се проведе втори етап от състезанието, като този път участниците бяха общо 27. За жалост обаче, само трима от тях преминаха тестовете за сигурност и здравина, и бяха допуснати до същинското състезание — пускане на техния hyperloop в специално конструирана за целта тръба, дълга 1265 метра.

Трите институции, които се бориха за наградата, бяха MIT, WARR от Техническия университет Мюнхен и Делфския технически университет в Холандия. По думите на Илон Мъск, който изнесе реч преди началото на състезанието,

„Това, [което целях с Hyperloop] е да окуража иновации в транспортните технологии, да развълнувам хората за един нов вид транспорт, неща, които може да са тотално различни от тези, които познаваме днес.“

Състезанието се състоеше в това всеки от участниците да развие до 93 километра в час със своя hyperloop, след което да спре успешно в края на тръбата. Всяка една от разработките е с различен дизайн, начини на задвижване (магнитна левитация, колела и т.н.) и спирачна система.

В края на краищата от Делфт получиха най-висок резултат и награда за дизайн и конструкция, докато Техническия университет Мюнхен спечелиха като най-бърз hyperloop. Въпреки че MIT не спечелиха голяма награда този път, те прибраха отличие за безопасност и надеждност. Останалите 24 участника, които не бяха допуснати до реалното състезание, имат право да подобрят своите системи и да се явят отново на трети кръг от „шампионата“, който ще се проведе това лято.

Макар Hyperloop още да не изглежда като някой футуристичен транспорт, който сме виждали по филмите, нещата определено се движат напред благодарение на интереса от страна на млади учени и надеждата, която персоната на Илон Мъск вдъхва у тях. Ще видим какво ще последва.