Изглежда съвсем скоро ще станем свидетели на едно носталгично събитие. HMD Global потвърдиха, че ще произвеждат Nokia смартфони с оптични елементи на камерите от Carl Zeiss. Както всички много добре помним, преди десетина години камерите на Nokia се прочуха точно поради колаборацията на финландската компания с с немските оптици.

Не е ясно кога точно ще видим първия Android смартфон от HMD Global/Nokia, който да дойде с оптика от Zeiss, но определено това ще е някой флагман. Все пак финландците обещаха след текущите джаджи от среден клас, най-накрая на видим Nokia смартфон и от висок клас.

Друг е въпросът дали новата колаборация може да се мери с тази от преди години. Както знаете, качеството на снимките от една камера не зависи само от оптичните елементи. Разработената от Nokia навремето технология PureView също имаше своя принос към невероятните за времето си снимки, които правеха телефони като Nokia 808 например.

Важно е да се отбележи също, че след като Microsoft придобиха мобилния бизнес на Nokia, повечето инженери на компанията напуснаха. По-късно пък Apple наеха специалистът по фотография, който преди това работеше над Lumia. Така че дали HMD Global и Nokia ще могат да се мерят с конкуренцията в момента, ще можем да кажем едва когато видим как се справя камерата на поредния им смартфон.