Ако сте прекалено мързеливи, за да пишете сами, не се притеснявайте. От Google са добавили още 21 езика, които се разпознават гласово вчера. Това означава, че компанията вече поддръжка цели 119 езикови разновидности за потребители, които искат да диктуват съобщение на телефона си, което според Google е три пъти по-бързо от написването. Езиците, добавени вчера, включват арменски, бенгалски, лаоски, синхали, судански, непалски, урду и тамилски. Българският все още не е в тази класация, но нищо чудно скоро и той да стане.

Ето тук можете да видите пълният списък на новите 21 езика.

От Google са „събрали“ реч от местни представители, които са казвали само общи фрази за да бъде направена актуализацията. „Този процес обучи нашите модели за машинно обучение, така че те да разбират звуците и думите на новите езици и по този начин ние ще можем да подобрим точността им, когато ги тестваме с повече различни думи и изрази“, споделя компанията в публикация в блог. Диктуването може да се използва за гласово търсене и в пакета от продукти на Google, включително и в приложението за превод.

Google също така въведе функция, която позволява на потребителите да „продиктуват“ емоджитата, като казват „усмихнато емоджи“ или „намигащо на емоди“. Функцията емоджи засега е само за англоговорящите, но скоро ще се появи и на другите езици.

За да получите достъп до функцията за гласово писане, инсталирайте Gboard за Android или iOS и изберете вашия език, като натиснете G, а след това изберете в настройките. За гласово търсене използвайте приложението Google и изберете езика си в менюто за гласовите настройки.