Digitimes докладваха вчера, че според източници от веригата за доставка на материали, Facebook разработват десктоп гласов асистент. Това разбираме едва дни след като чухме за патент на компанията, показващ възможността в близко бъдеще да дебютира Facebook модулен смартфон.

Според Digitimes, социалната мрежа ще се фокусира не толкова върху гласовите възможности на асистента, колкото върху визуалните такива. Докладът посочва, че устройството ще дойде с дисплей, чийто диагонал ще е цели 15 инча и който ще бъде произведен от LG Display. Самото устройство ще бъде конструирано в китайската фабрика Pegatron Technology (производители на iPhone, Surface и Xbox One).

Смята се, че асистентът на Facebook ще дебютира на пазара в началото на 2018 година.

Въпросът тук обаче е съвсем друг — ще използваме ли гласов асистент от Facebook? Да, десктоп гласовите асистенти станаха изключително популярни напоследък и конкуренцията е голяма, но не става въпрос за това. Facebook е компания, която знае много за своите потребители и ги следи постоянно, за да им предлага реклами. Предвид това, ще позволим ли на социалната мрежа да постави в домовете ни гласов асистент с включени нон-стоп микрофони? Дебатът по въпроса тепърва ще се разглежда.

Но нека да помислим над друго. Всички ние ползваме Facebook, социалната мрежа е популярна и в момента има около 2 милиарда активни потребители месечно. И все пак различни проучвания показват, че потребителите нямат доверие на Facebook.

Както отбелязват от The Verge например, скорошно проучване от Huffington Post и YouGov показва, че 28% от възрастните американци “изобщо” нямат доверие на социалната мрежа да пази техните лични данни. 34% споделят, че “нямат кой знае какво доверие”, а 32% се доверяват на Facebook “само донякъде”.

Ползваме Facebook защото е удобно — за новини, за събития, за връзка с нашите приятели. Въпреки това нямаме доверие на компанията. Какво влияние ще има върху мнението ни дебютът на един гласов асистент според вас?