Снимка: Geek.com

AlphaGo победи най-добрият играч на Го в света за втори път снощи. След ожесточена битка, в която Кейи Джай игра перфектно през първите петдесет хода, изкуственият интелект от DeepMind — английската компания, която Google придоби през 2014 година — надделя.

Това бе втората от общо три игри (третата ще се проведе в събота) и тази, която осигури победата на AlphaGo. Само на 19-годишна възраст, Джай е всеобщо признат за най-добрия играч на Го в света. Победата на AlphaGo идва десетилетия по-рано, отколкото специалистите смятаха, че изкуствен интелект би могъл да постигне това. Твърденията се дължат на това, че Го е една от най-комплексните и изискващи интуиция игри, които биха могли да бъдат играни от компютър.

По думите на Кейи Джай:

„Днешната игра беше различна от първата. AlphaGo направи някои ходове, които бяха противоположни на моята визия за това как да увелича максимално възможността си за победа. Също така към средата мислех, че съм много близо до спечелването на играта, но може би AlphaGo не е мислел по този начин. Малко съм тъжен и разочарован, защото смятам че играх доста добре.“

Победата на AlphaGo над Джай идва малко повече от година, след като изкуственият интелект надви шампионът девети дан по Го, Лий-Се дол.

Следващият и последен мач между AlphaGo и Джай е планиран за събота. Преди това обаче има още две интересни игри: в петък AlphaGo ще бъде съотборник на двама китайци, играещи един срещу друг. Малко по-късно същия ден, ще се опита да победи петима Го играчи, партниращи си срещу него.