C3i

Колкото повече технологиите навлизат в ежедневието ни, толкова повече свикваме с тях и с предимствата, които ни осигуряват. Кой от вас може да си представи живота си без телефон и интернет например? За кратко време може и да издържим без тях, но за по-дълго си е направо немислимо.

Логично и компаниите, които залагат на технологиите под една или друга форма в работата си, са сред най-успешните на пазара. Но като че ли този бум малко ни изненада – чували сте вероятно, че точно те страдат най-силно от липсата на специалисти и съответно конкуренцията между тях при намирането на добри служители е особено изострена. Защото колкото и напреднали да са технологиите, човекът все още си остава ключовият фактор, без който не могат.

Обикновено когато търсят хора, които да работят при тях, компаниите се опитват да ги изкушат с примамливи условия – заплати, бонуси, хубав офис, кола и т.н. Обяснимо и нормално, само че някак пренебрегват точно този човешки фактор: да покажат на хората, че са важни, не само защото ще им свършат работа и съответно ще им бъде платено добре за това. Фокусът върху ценността на всеки човек с неговите особености и различия и върху това колко щастливи са компаниите, че притежават подобни кадри, все още не се използва особено много. А би могло да работи перфектно.

Доказва го и една кампания, на която попаднахме наскоро – на C3i Europe, компания, чиито служители подпомагат клиенти във фармацевтичната индустрия и в работата си се нуждаят както от добри езикови и комуникационни умения, така и от познания в областта на технологиите. За разлика от повечето кампании, в тази фокусът е точно върху всеки отделен човек и това как той би се чувствал, ако работи там. Слоганът „В C3i да бъдеш себе си е лесно“ говори директно – искаме те такъв, какъвто си, ценим те точно заради това, което си, и ти даваме шанс да получиш най-доброто благодарение на това, което си.

Посланието е подсилено и с избора в кампанията да участват реални настоящи служители на компанията – да видиш какви са бъдещите ти колеги, какво получават на работното си място, как се чувстват там и защо са избрали да са част от екипа определено действа мотивиращо на кандидатите.

Разбира се, това работи успешно, ако настоящите служители на компанията, които участват в рекламите, са на нивото, на което тя иска да са и бъдещите й такива – иначе съществува сериозен риск да се изложи. C3i са успели да го избегнат – техните хора изглеждат и звучат убедително. Вероятно защото получават оценката, от която всеки се нуждае извън финансовите и материални придобивки. „Нашите служители са най-ценният ни актив“, казват от C3i Europe. И ни напомнят, че колкото и напреднали да са технологиите, човекът все още си остава най-важното за една компания.