Астрономите откриват изключително странен пространствен обект в космоса

Екип от учени откри странно ново небесно тяло в междузвездното пространство на нашата галактика. Те са били толкова объркани от находката, че са я нарекли „Инцидентът“.

Инцидентът напомня за кафяво джудже. Последното е клас космически обекти, тежащи малко повече от най-малките звезди, но не са достатъчно масивни, за да предизвикат реакциите на синтез, които придават на звездите силен блясък.

Уникалността на новото откритие обаче идва от факта, че кафявите джуджета като цяло са млади. Изследователският екип, ръководен от Калифорнийския технологичен институт изчислява, че е някъде между 10 и 13 милиарда години. Изследването намеква за изцяло нова категория небесно тяло, която до този момент остава напълно непозната за науката.

Щастливо попадение

Инцидентът е получил името си, защото учените са го открили благодарение на чист късмет. Оказва се, че обектът е достатъчно различен от другите кафяви джуджета. Той по случайност е бил скриниран от други проучвания, които разкриват над 2000 кафяви джуджета, за които знаем, че съществуват в нашата галактика.

По някакъв начин „Инцидентът“, който носи невероятно скучното научно наименование на WISEA J153429.75-104303.3, съвпада с неясния изгарящ спектър на типично кафяво джудже. Но той гори по-ярко при други дължини на вълните, което го отличава от останалите. Това опровергава всички очаквания на учените.

Древна история

Тези на пръв поглед противоречиви данни предполагащи, че Инцидентът е едновременно необичайно горещ и студен, в крайна сметка рисуват картина на небесно тяло, което е два пъти по-старо от типичното кафяво джудже. Следователно то се е образувало, когато галактиката е имала много по-различен химичен състав. Като цяло не е изненадваща находка, но никой не е очаквал да бъде засечено толкова близо до нас.

Астрономите са подготвени за съществуването на въпросните джуджета, но поради изключителната си рядкост, никой не се е надявал на подобна находка. Шансът да се намери такава близо до Слънчевата система може да е щастливо съвпадение или да ни подскаже, че те са по-често срещани, отколкото си мислим. Независимо от крайния резултат откритието идва да покаже, колко малко знаем все още за необятната Вселена и как всяко ново проучване ни извежда крачка напред в непредвидимото бъдеще.