htc-one-max-silver

Малко след като Apple представи своя iPhone 5s, HTC също показа новия си флагман One Max. Какво е общото между тези така различни на пръв поглед апарати? Отговорът се крие в наличието на сензор за пръстови отпечатъци.

След като Apple успешно имплементира функцията Touch ID в iPhone 5s се очакваше това да стане едва ли не новият стандарт във високия клас апарати. С появата на One Max обаче стана ясно защо не е толкова лесно това да се осъществи.

Докато при iPhone 5s сензорът, макар и с леко ограничена функционалност, е на място, което е лесно и удобно за интуитивна употреба, то при тайванския смартфон безпроблемното му намиране е почти невъзможно от първия път. И дори това да не е чак такъв проблем и с времето потребителите да могат да свикнат със странната позиция на сензора, то от софтуерна гледна точка също има някои недомислици. Докато при iPhone 5s сензорът може да се използва за потвърждение на покупки, то при гигантския му конкурент интеграция с Google Play липсва.

Отделно има и ограничение от максимум два пръста, които могат да се зададат за отваряне на специфични приложения, но това като че ли не е много удобно, държейки апарат с такива размери в едната си ръка, което директно обезсмисля тази иначе иновативна функция.

За финал имаме и някои функционални проблеми с датчика, който работи с всички други екрани, освен LockScreen. Това значи, че примерно, ако го настроите да включва камерата, но телефонът е заключен, няма да има никаква реакция при допир? Това също е малко безсмислено, като при вече отключен апарат спокойно може да се използва пряк път към съответното приложение. Оправданието за това изключение е пестене на батерията, но независимо от логиката на производителя, всичко изглежда някак си непрактично и нефункционално, в сравнение със сензора на iPhone 5s, който с разположението си на централния бутон е направо невидим и същевременно точно на място, за да си върши работата.

Всичко това може да ни накара единствено да се замислим дошло ли е всъщност времето но тази технология и кога всъщност ще я видим напълно развита и функционална?