dukes-wide правителство

Нов доклад от F Secure разкрива доказателства, че руското правителство е замесено в разработката и разпространението на щама от злонамерен софтуер Duke. Това бе 7-годишна кампания, насочена срещу Чечня, НАТО, Държавния департамент и Белия дом в САЩ.

Докладът е озаглавен „The Dukes: седем години руско кибер разузнаване“ и включва данни още от 2008 година. Екипът, който стои зад Duke, е разработил девет различни варианта на софтуера, всеки от които е специално създаден за определена система или ситуация. Щамът беше обект на много доклади през годините, като само се спекулираше, че създателят е от Русия. Последният представя и най-ясните доказателства до този момент за това.

F Secure са разкрили, че в изходния код на програмите се съдържат езикови грешки, характерни за рускоговорящите. Duke са създадени, за да работят предимно през Московско време, което говори за произхода на създателите. Причините да се смята, че зад тези атаки стои правителството на Руската федерация, е фактът, че срещу жертвите е насочен огромен ресурс. Сред тях са посолства, парламенти и дори министерства на отбраната на различни държави.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS