Sony Xperia Z3 Compact

Обичам да виждам иновации. Няма нищо по-хубаво за нас потребителите от това да можем всеки ден да сме свидетели на нещо ново, нещо различно, нещо, което ще промени нещата. Има някои иновации, които са сполучливи, други не толкова, но е важно да се експериментира, докато се стигне до истината. В света на мобилните телефони сякаш все по-малко започнахме да виждаме някакви истински иновации и промени, даващи едно наистина ново преживяване. Повечето неща, които ни се показват в последно време, са минимални подобрения, но има и компании, които правят и нещо повече. Те са много по-малки от Apple, нямат продажбите на Samsung и не са толкова известни като Sony. Те са руска компания, която преди време направи нещо скандално, а наскоро реши да го повтори. Да, това е YotaPhone 2.

Дизайн и външен вид

 

Всъщност, не мина много време след последния път, в който продукт на YotaPhone попада пред обектива ми, но този телефон е малко по-различен. Това е второто поколение на наистина уникалния смартфон с два дисплея, който може да намерите в eMAG за около 1300 лв.

Най-очевидната разлика, която ще видите тук, е във външния вид. Докато YotaPhone откровено не беше нищо особено, второто поколение определено изглежда много по-добре. Корпусът вече е много по-тънък, изчистен и стилен. Изработен е от пластмаса, която не е нещо особено, но пък за сметка на това телефонът не е много тежък. Определено ми харесва много повече от първия, но за съжаление все още е много далеч от водещите модели, ако целта ви е да имате телефон с красив външен вид.

YotaPhone 2 emag

Модата вече се измести към метал, стъкло и кожа и от YotaPhone трябва да са наясно с това, ако искат YotaPhone 3 някой ден да бъде достоен конкурент. В момента бих казал, че YotaPhone 2 е по-подходящ за средния клас телефони, имайки предвид какви флагмани видяхме досега. Лошото обаче е, че телефонът е далече и от средния клас, ако пък погледнем цените, на които се предлага. [lquote]Подобрението и в двата дисплея се усеща[/lquote]Не е ясно дали просто изработката и технологията му са много сложни, или ако цената е по-ниска, компанията няма да може да си YotaPhone 2 emag 1избие разходите за производството му, но е факт, че не е евтин.

Руската компания обаче не залага на визия. Това не е фокусът в този телефон. Най-важното нещо в YotaPhone 2 е неговият дисплей. Не основният, а другият, който е на гърба. Той е 4.7-инчов E-Ink с резолюция от 960×540 пиксела и има Corning Gorilla Glass 3 покритие. Както и в предния модел, така и тук, целта на този дисплей е да четете на него и да ползвате телефона с максимално ниска консумация на енергия.

Явно оптимизацията на батериите е трудно нещо, затова YotaPhone предлагат друго иновативно решение и то е с втория дисплей. Той винаги е активен и предлага пълното Android преживяване, което имате и с основния. Е, не на 100%, защото за някои неща все пак ще трябва да обърнете телефона, но като цяло може да пишете, да провеждате разговори, да видите времето или часа и да четете. Все неща, които са сред основните ни дейности.

И преди да си помислите, че дисплеят отпред е някакъв обикновен, ще ви кажа, че не е така. Отпред имаме 5-инчов AMOLED екран с Full HD резолюция, който е значително по-добър от предходния модел. Дава добра картина и точни цветове, но мисля, че на открито ще се сблъскате с малко отражения, които поне за мен не бяха особено приятни.

[cquote]Малко по-премиум излъчване щеше да навреди на телефона[/cquote]

В крайна сметка човек не може да има всичко, както се казва, но не мисля, че малко по-премиум излъчване щеше да навреди на телефона, иначе всичко друго му е наред. Размерите му са удобни, не е тежък, но самата пластмаса разваля малко картинката, защото дори има усещането на евтина пластмаса. Може би, ако имаше малко по-матиран ефект, щеше да се замаже положението, но така или иначе няма да разберем.

Като преживяване с двата дисплея мога да кажа, че е малко странно. Както споменах и в ревюто на YotaPhone, аз не съм от най-запалените читатели на книги на телефона, а за нещата, които правя (снимки, социални мрежи), просто трябва да ползвам основния дисплей, защото това не са сред поддържаните функции на E-Ink дисплея. Може би за някой, който чете, ще е супер, или пък за тези, които пишат много SMS-и или провеждат основно разговори. Тогава ефектът от втория дисплей ще е осезаем, защото няма да се изразходва толкова енергия. Трябва да отбележа и факта, че времето за реакция на дисплея не е много малко и това може да ви подразни, ако сте с нагласата, че ще имате уникалното Android преживяване. Подобно на електронните четци, всяко взаимодействие с екрана отнема малко време и въобще не е като да работиш с основния екран, така че и това трябва да го имате предвид.

 

Виж повече инфо в eMAG