apple watch

Apple Watch предизвика голям интерес както за медиите, така и за потребителите. Това е първият умен часовник на американския гигант и всички искаха да разберат дали чакането наистина си е залужавало. Онлaйн вече има доста ревюта на аксесоара, като от всички тях става ясно, че Apple Watch е най-добрият умен часовник правен до момента, но може би не е най-добрият избор за покупка. Ето и някои от причините.

1. Прекалено сложен потребителски интерфейс

apple-watch

Mнозина започнаха да имат опасения, че работата с интерфейса на Apple Watch може да се окаже малко трудна, още когато умният часовник беше обявен. От повечето ревюта става ясно, че в началото е доста трудно потребителят да свикне кое за какво се използва, но това не е толкова изненадващо, особено като имаме предвид, че говорим за Apple продукт от съвсем нова категория. Фархард Манджу от The New York Times доста подробно е описал през какво е преминал, докато се запознае напълно с всички функции на Apple Watch. Неговото ревю може да разгледате тук.

2. Включването на екрана не е толкова лесно

apple-watch-apps

Именно това е бил един основните проблеми за Джошуа Тополски от Bloomberg. Причината за това е, че дисплеят на Apple Watch се включва, когато смята, че гледате в него. Това става чрез засичане движението на китката, но в някои ситуации за Джошуа и това не е било достатъчно. „Понякога, дори и ако си разклатите ръката, екранът не се включва. Понякога той се включва, след това се изключва. Понякога го докосвате и нищо не се случва. След целия шум от Apple за това колко забележително устройство за показване на време е той, смятам, че именно това му липсва“, пише той. Неговото ревю може да видите тук.

3. Неспиращи известия

twitter-apple-watch-2

Трябва да признем, че нотификациите дори на смартфона са изнервящи понякога, пък какво остава те да не спират и на вашия часочник. В много от ревютата това е посочено като един от основните проблеми при Apple Watch. Причината е, че когато започнете да го използвате, буквално ще бъдете заляти от звуци, вибрации или и двете, което не е много приятно, особено ако имате важна среща или делова работа. Решението е ръчно да изберете от кои приложения искате да получавате известия, преминавайки през обикновено дълъг списък с тях.

4. Може да се наложи да смените каишката заради сензорите за фитнес

apple watch band

Mного хора предполагаха, че това ще се случи, защото тези сензори трябва да са прикрепени към по-стегната каишка, за да работят пълноценно. Такава е и Sport Band, създадена специално за спортуващите. Останалите модели са прекалено хлабави и с тях едва ли ще получите най-точните данни.

5. Да провеждаш разговор през Apple Watch

Доста от използвалите умния часовник на американската компания отбелязват, че вграденият говорител е доста слаб, особено ако се намирате навън. Други са забелязали, че микрофонът често улавя странични шумове, които пречат на разговорите на работата със Siri. В допълнение, няма как да не кажем, че е доста неудобно да говориш по-продължително на китката си, така че обобщително разговорите по Apple Watch са доста интересни, но трябва да са кратки, както е написал в ревюто си Дейвид Фелан от The Independent. В някои от ревютата пък се казва, че качеството на разговорите през часовника е много добро и почти няма разлика с това от телефона.

6. Зарежда бавно някои приложения

apple-watch-navigation

Maps и приложенията, които използват вашето местоположение, се зареждат много бавно на умния часовник. Понякога устройството може да забие за няколко секунди, преди да започне отново да работи, както се разбира от ревюто на The Verge. Добрата новина е, че Apple знае за проблема и е обещала да го оправи със следващи софтуерни ъпдейти.

7. Ще ви трябват и двете ръце, за да работите с Apple Watch

apple-watch-force-touch

За разлика от iPhone, чийто дизайн се гради около работата с една ръка за по-голямо удобство, при умният часовник ситуацията е малко по-различна. И да искате, няма как да го използвате с едната ръка, защото е устройство, поставено на китката ви, което трябва да управлявате със свободната си ръка. Също така трябва и доста да внимавате какво натискате и да виждате неговия екран, за да чукнете на правилното място на дисплея.

8. Apple Pay и Passcode Lock

Apple-Pay-title

В почти всички ревюта мобилната разплащателна система Apple Pay е описана като една от най-добрите функции на умния часовник. Устройството е защитено от парола, която трябва да въвеждате всеки път, когато го поставите отново на китката си, за да го отключите. Причината е, че той се заключва след като го свалите, за да не може друг да злоупотреби с вашите данни. Можете да изключите тази функция, но не е препоръчително, защото в крайна сметка Apple Watch няма как да знае кой се рови в него.

9. Приложенията на трети страни не работят много добре

Изглежда за момента потребителите няма да може много да разчитат на тези проложения, защото повечето са на практика безполезни. Причината за това е от една страна заради бавното зареждане на услуги, използващи вашето местоположение, като Uber, други пък, като Twitter, просто са много объркващи, което прави работата с тях прекалено трудна. Трети пък се инсталират прекалено дълго време.

10. Работата на Apple Watch с iPhone

apple-watch-1

От повечето ревюта става ясно, че когато часовникът е на позната Wi-Fi мрежа, той може да изпълнява някои от основните онлайн функции, дори когато вашият iPhone е с напълно изтощена батерия, е изключен или го няма. Може да задавате въпроси на Siri, да приемате и изпращате съобщения, да изпращате и получавате рисунки от други притежатели на Apple Watch. Това може да се окаже много полезно и изключително удобно, особено като се има предвид, че животът на батерията на iPhone свършва много по-бързо, когато използвате умния часовник. От Apple казват, че колкото повече използвате Watch, толкова повече той ще се учи и ще запаметява вашите действия, така че с времето, по отношение на някои функции, зависимостта от iPhone ще е по-малка.

11. Живот на батерията

applewatchbattery

Имаше много спорове и притеснения за живота на батерията на Apple Watch. Въпреки че ще трябва да го зареждате всяка вечер (Apple обеща 18 часа пълноценна работа с едно зареждане), добрата новина е, че в повечето случаи той ще издържи до края на деня при стандартно ползване. В някои от ревютата даже се казва, че батерията на iPhone пада доста по-бързо от тази на Apple Watch.

12. Проблеми при зареждане – дизайнът на MagSafe е такъв, че понякога може случайно да изключите часовника от зарядното, без да разберете. Ако сте решили да си вземете Apple Watch, то трябва да внимавате, когато го поставяте за презареждане.

13. Слушане на музика

Apple-Watch-with-music

В някои от ревютата има оплаквания и по отношение на музикалния плеър, основно за дизайна на потребителския интерфейс. Обхватът на Bluetooth също е ограничен и ако се отдалечите прекалено много от вашите Bluetooth говорители, аудиото ще започне да прекъсва.

14. Siri – работата със Siri на часовника не е толкова добра, колкото на смартфона. При повечето зададени въпроси гласовият асистент ще ви препрати към вашия iPhone.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS